E-mailFacebookGoogle+LinkedInTwitterYoutube
 
 

Întrebări frecvente despre încălzirea electrică prin pardoseală

Instalare şi utilizare

Am realizat o listă a celor mai frecvente întrebări referitoare la instalarea şi utilizarea sistemelor electrice de încălzire prin pardoseală.

Pot să îmi instalez un sistem propriu de încălzire?

Sunteţi binevenit să pregătiţi singur lucrarea, dar toate conexiunile electrice trebuie realizate de către un tehnician electrician. Totuşi, puteţi instala singur Veria Clickmat, deoarece sistemul este conectat la o priză de curent obişnuită.

Cât timp va dura până la încălzirea podelei?

Încălzirea electrică prin pardoseală reacţionează rapid, dar timpul necesar până când puteţi simţi căldura depinde de acoperirea podelei şi de izolaţie. Cu alte cuvinte, poate dura între câteva minute şi o oră până când pardoseala dumneavoastră se va încălzi.

Care sunt zonele podelei care trebuie acoperit cu încălzirea prin pardoseală?

Ca regulă generală, trebuie acoperită întreaga cameră în care instalaţi încălzirea prin pardoseală. Totuşi, nu trebuie să instalaţi încălzirea prin pardoseală sub dulapuri fixe (cele care ating pământul), cade de baie şi alte obiecte asemănătoare.

 

În ghidul de instalare veţi găsi informaţii detaliate despre modul în care trebuie măsurată camera.

Pot instala încălzirea prin pardoseală sub o cabină de duş?

Trebuie neapărat să instalaţi încălzirea prin pardoseală sub cabina de duş, în caz contrar, veţi simţi că această zonă este rece în comparaţie cu restul băii.

Covoarele de încălzire prin pardoseală pot fi decupate?

Nu, covoarele de încălzire prin pardoseală nu pot fi decupate şi, în niciun caz, cablul galben nu poate fi tăiat sau scurtat. Dacă un covor este puţin prea mare pentru zona dorită, puteţi să scoateţi cablul din acesta şi să treceţi pe lângă zid porţiunea de cablu în plus.

 

Reţineţi că un cablu nu trebuie niciodată să se suprapună sau să se atingă.

Pot să aşez mochetă peste un sistem de încălzire electrică prin pardoseală?

Depinde de efectul izolator al mochetei sau covorului.

 

Este important pentru funcţionarea sistemului de încălzire prin pardoseală să nu „încapsulaţi” elementul de încălzire, împiedicând astfel circulaţia adecvată a căldurii. Prin urmare, nu trebuie să aşezaţi niciodată un covor sau o mochetă cu o valoare a izolaţiei de peste 0,175 K/W.

 

Pentru informaţii referitoare la valoarea izolaţiei unui covor sau a unei mochete, consultaţi producătorul articolului respectiv.

Pot să aşez o podea de lemn peste un sistem electric de încălzire prin pardoseală?

Da, puteţi să montaţi orice tip de podea din lemn peste sistem, inclusiv tipuri de lemn masiv.

 

Când instalaţi o podea din lemn peste un sistem de încălzire prin pardoseală, este important ca temperatura podelei să nu depăşească 27 °C, deoarece acest nivel al temperaturii va produce uscarea şi crăparea lemnului.

Dacă utilizaţi un termostat (precum Veria Control B35) cu o limitare a temperaturii la 35 °C (măsurată de temperatura podelei), puteţi să fiţi sigur că temperatura podelei nu va depăşi 27 °C.

Ce putere trebuie să aleg?

Pentru substratul din lemn şi laminat, precum şi pentru o acoperire din lemn, laminat sau mochetă, recomandăm o putere maximă de 100 W/m2.

 

În cazul unui substrat din beton, dale sau gresie, precum şi în cel al acoperirii cu dale sau gresie, recomandăm o putere maximă de 150 W/m2.

Este necesar să se adauge izolaţie sub un covor de încălzire prin pardoseală?

Acest lucru depinde de camera în care urmează să fie instalat covorul de încălzire prin pardoseală. Când se instalează încălzirea prin pardoseală într-un subsol neizolat, recomandăm aşezarea unei plăci de izolaţie sub covorul de încălzire prin pardoseală.

 

Pentru mai multe informaţii despre materialele de izolaţie adecvate, consultaţi comercianţii de materiale de construcţii sau magazinele de bricolaj.

Care este grosimea necesară a stratului de tencuială/umplutură de deasupra covorului de încălzire?

Când instalaţi peste elementul de încălzire prin pardoseală o podea din lemn, parchet laminat, mochetă etc., covorul de încălzire trebuie să fie acoperit de un strat de tencuială/umplutură de cel puţin 5 mm. Astfel, se asigură o distribuţie egală a căldurii şi se protejează stratul superior de supraîncălzire.

Ce tip de tencuială/umplutură recomandaţi pentru acoperire?

Puteţi utiliza beton, beton subţire, material de umplutură cu autonivelare pentru acoperirea covorului de încălzire. De asemenea, puteţi utiliza un adeziv flexibil pentru dale, pentru a acoperi şi a aşeza dalele dintr-un singur pas.

Dacă optaţi pentru această soluţie, este important să utilizaţi un cuţit special zimţat din plastic, pentru a nu deteriora cablul.

Pot să conectez mai mult de un singur covor la acelaşi termostat?

La acelaşi termostat se pot conecta până la două covoare de încălzire. Dacă instalaţi două covoare de încălzire la acelaşi termostat, senzorul de podea al acestuia trebuie instalat între cele două covoare.

 

Reţineţi că cele două covoare trebuie conectate în paralel, nu în serie.

Când trebuie să utilizez senzorii de podea sau pe cei de cameră?

Senzor de podea_

Vă recomandăm să utilizaţi întotdeauna un senzor de podea pentru a controla sistemul de încălzire prin pardoseală. Pentru sistemele instalate sub podele cu dale, recomandăm utilizarea unui senzor de podea, deoarece temperatura corectă a podelei este esenţială pentru a crea un grad optim de confort. Pentru sistemele instalate sub podele din lemn, trebuie instalat întotdeauna un senzor de podea pentru a preveni ca temperatura de la suprafaţă să depăşească 27 °C.

 

Senzor de cameră:

Senzorul de cameră trebuie utilizat numai cu un sistem de încălzire prin pardoseală instalat sub o pardoseală cu dale. În cazul pardoselilor cu dale pentru care este utilizat un sistem de încălzire prin pardoseală ca sursă principală de căldură, este normal să se controleze gradul de încălzire a podelei pe baza unei combinaţii dintre datele senzorului de podea şi a celui de cameră.

 

Astfel, se va asigura o temperatură a camerei, împiedicându-se totodată ca sistemul de încălzire prin pardoseală să depăşească temperatura dorită.

Mit şi realitate

Auzim adesea argumente împotriva alegerii unui sistem de încălzire prin pardoseală şi, din acest motiv, am dori să demontăm toate aceste mituri o dată pentru totdeauna, pentru ca dumneavoastră să vă puteţi simţi confortabil şi în siguranţă cu sistemul de încălzire prin pardoseală de la Veria.

Încălzirea prin podea este greu de instalat

Încălzirea prin pardoseală este o soluţie care poate fi instalată cu uşurinţă pe sub materialele de acoperire ale unei podele noi sau existente, iar timpul de instalare este acelaşi, indiferent de tipul de materiale de acoperire a podelei.

Încălzirea prin pardoseală poate fi utilizată numai în băi

Încălzirea prin pardoseală poate fi utilizată în toate tipurile de camere (citiţi mai multe aici) şi în toate tipurile de clădiri (de exemplu, locuinţe existente, nou construite sau renovate etc).

Încălzirea prin pardoseală nu poate fi instalată pe sub podelele cu dale

Încălzirea prin pardoseală poate fi instalată dedesubtul oricărui tip de material de acoperire a podelei, inclusiv dale, mozaic, piatră de râu, linoleum, mochetă, lemn, laminat sau parchet.

Încălzirea prin pardoseală are o înălţime de instalare redusă, eliberând astfel mai mult spaţiu pentru a permite utilizarea camerei după cum doriţi.

Încălzirea prin pardoseală deteriorează podelele din lemn

Utilizând o putere maximă de 100 W/m2 şi un termostat de control al temperaturii , puteţi încălzi podeaua de lemn uşor, dar eficient, fără a provoca deteriorarea acesteia. Termostatul de control al temperaturii asigură faptul că temperatura podelei nu depăşeşte niciodată 27 °C, împiedicând astfel uscarea şi crăparea.

O singură problemă a sistemului vă obligă să înlăturaţi întreaga pardoseală

Nu există niciun motiv pentru eliminarea întregii pardoseli în eventualitatea unei probleme. Orice deteriorări sau defecte pot fi detectate (cu o aproximaţie de un centimetru), astfel încât este suficient să scoateţi o singură dală pentru reparaţii. Cablurile de încălzire sunt durabile şi sunt furnizate cu un termen îndelungat de garanţie ; în afara releului termostatului, în sistemul de încălzire nu există componente detaşabile, precum pompe, robinete sau compresoare, astfel încât acesta aproape nu necesită întreţinere.

Încălzirea prin pardoseală este dificil de reglat

Încălzirea prin pardoseală este extrem de uşor de utilizat şi poate fi controlată în două moduri: prin utilizarea unui termostat separat în fiecare cameră sau prin intermediul unui dispozitiv simplu compus dintr-un panou principal montat într-o locaţie centrală, pentru a controla senzorii şi termostatele din întreaga casă. Panoul de control este simplu, prietenos cu utilizatorul şi economiseşte energie, deoarece puteţi seta temperatura optimă, determinată în funcţie de programul de lucru sau după un program individual stabilit.

Încălzirea prin pardoseală este scumpă

Un sistem hidraulic de încălzire prin pardoseală este cu aproximativ 52% mai scump decât unul electric, pe când un sistem de încălzire tradiţional, cu radiator, este cu 34% mai scump decât unul electric. Temperatura medie a camerei poate fi scăzută cu o precizie de 1 – 2 °C. Aceasta înseamnă că pierderea de energie poate fi redusă cu 10 – 20%, ceea ce va fi benefic atât pentru portofelul dumneavoastră, cât şi pentru mediu. Acesta este cel mai economic sistem de încălzire prin pardoseală disponibil, iar costurile de achiziţionare şi operare ale sistemului se amortizează după zece ani.

 

Încercaţi calculatorul de consum şi aflaţi cât va costa încălzirea electrică prin pardoseală de la Veria.

Încălzirea prin pardoseală este numai pentru iarnă

Încălzirea prin pardoseală poate fi utilizată pe tot parcursul anului, ceea este extrem de important în zilele răcoroase, chiar în timpul verii. Sistemul de încălzire prin pardoseală oferă confort chiar şi în zilele călduroase, când temperatura camerei este ridicată, dar dalele rămân foarte reci.

Căldura nu se ridica la mai mult de un metru

Distribuţia temperaturii în întreaga cameră este aproape perfectă. Temperatura la nivelul podelei este uşor mai ridicată faţă de cea măsurată la nivelul tavanului, ceea ce înseamnă că picioarele vor rămâne calde, fără ca capul să se încălzească prea tare. Citiţi mai multe despre distribuţia căldurii aici.

Încălzirea prin pardoseală nu este bună pentru sănătate

Încălzirea prin pardoseală nu are efecte adverse asupra sănătăţii dumneavoastră. Cablurile de încălzire şi covoarele de încălzire sunt instalate direct sub pardoseală şi furnizează temperatura ideală în întreaga cameră. Este atât de plăcut să poţi umbla desculţ pe o pardoseală caldă – mai ales pe o suprafaţă dură – şi, de asemenea, este benefic pentru sănătate. Picioarele pot controla mişcarea întregului corp, ceea ce influenţează indirect structura osoasă şi previne sclerozarea şi este deosebit de important în perioadele de creştere.

Încălzirea prin pardoseală provoacă transpirarea picioarelor

Acest fenomen apare numai dacă temperatura este prea ridicată. Încălzirea prin pardoseală nu are efecte adverse asupra stării dumneavoastră de bine, dimpotrivă, optimizează circulaţia aerului şi temperatura camerei, pentru a vă menţine sănătos.

Încălzirea prin pardoseală creşte cantitatea de praf din cameră

Mişcarea lentă a aerului nu captează praful. Cu o instalare adecvată şi setarea unei temperaturi optime, nu va exista nicio circulaţia a aerului, bacteriilor sau alergenilor, iar umiditatea va fi menţinută la un nivel adecvat. Sistemul este potrivit chiar şi pentru persoanele care suferă de alergii, deoarece praful nu este captat în aer.

Contactaţi Veria

Dacă aveţi întrebări sau doriţi să aflaţi mai multe despre Veria sau despre produsele noastre, sunteţi binevenit să ne contactaţi.

Tel. 0800896175

mail@veria.dk
 

Planificaţi proiectul de renovare în doar câteva minute – direct din browser! Încercaţi EasyPlanTM

OK

Acest site utilizează cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor.

> Show details
/*